czwartek, 12 listopada 2015

Kosiarska robota - odc. 2 / Nice Work on Kos part 2

Poza pracą, czyli przebywaniem w hotelach i dyżurowaniem na lotnisku, było też co zwiedzać i oglądać.

Spotkanie informacyjne dla polskich turystów

Dyżur na lotnisku

Hotel na południu wyspy

Hotel na północy wyspy

zdjęcie hotelu zazwyczaj prezentowane w folderach - w rzeczywistości bywa różnie

Statki czyli Hotel Caravia

Kuchnie hotelowe prześcigały się w fantazyjnych dekoracjach bufetów

Moje mieszkanie od strony balkonu
Raz w tygodniu byłam przewodnikiem po wyspie:
tu u pszczelarzy (miód tymiankowy - mniam !)
Wyspa jest mała, ale ma dużo pięknych i ciekawych zakątków.
Jest tam trochę zabytków antycznych, głównie rzymskich, ale największy wykopany obiekt jest grecki - Asklepiejon gdzie Hipokrates założył pierwszą szkołę medyczną.

Opowiadam o Hipokratesie

Asklepiejon
 
Orange squash zawsze i wszędzie :)


Zwiedzanie wyspy to nie tylko lazurowe widoki ale również i smaki.
Najczęściej była to wizyta w winnicy z jej zasobną piwniczką i degustacją 7 win !



Degustacja

Yamas!
 Wizyta u pszczelarzy zaczynała się przy tradycyjnych narzędziach znanych i nam w Polsce.

Przy starej wirówce
A tutaj XXI wieczne laboratorium
Zawsze była przerwa na obiad w tradycyjnej tawernie, gdzie był wybór typowych greckich i kosiarskich potraw.
Souvlaki z krewetek





Piękne widoki przez cały dzień.

Centrum miasta Kos

Widok z Turcją w tle

Naokoło wyspy

Golas i sąsiednia wyspa w tle

Zakątek

Zatoka Kamari

Ściana w knajpce


Tradycyjny widok: cerkwie co 3 km

Widok z góry Dikeios na sąsiednie wyspy
Centrum miasta Kos

Czerwone skały

Plaże są tam różne







Kamień z paskiem i widok na Turcję



Ale zachód słońca zawsze tak samo urokliwy